Możecie zaprosić nas do siebie

664 275 953

ela@akademiazywienia.com.pl

Oferta warsztatów z edukacji żywieniowej przedszkoli i uczniów szkoły podstawowej w ramach programu „Szkoła w mieście”.

Dlaczego warto?

Aż 29 proc. polskich 11-latków ma nadwagę, a wśród 13-latków jest niewiele lepiej, bo na otyłość cierpi co czwarty z nich. Tak w swoim raporcie, cytowanym przez „Wyborczą”, podaje Światowa Organizacja Zdrowia.

„GW” opiera się na raporcie WHO, sporządzonym na podstawie badań na grupie 207 tysięcy 11-, 13- i 15-latków z 39 krajów, zarówno Europy jak i Ameryki Północnej. Raporcie, który dla Polaków może być wyłącznie niepokojący. Nasz kraj zajął pierwsze miejsce, jeśli chodzi o odsetek 11-latków uważających się za grube. Nadwagę zauważa u siebie aż 43 proc. przebadanych dziewcząt i 33 proc. chłopców. Według UNICEF-u polskie dzieci tyją najszybciej spośród  badanych dzieci z całej Europy.

 

Dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa, która jest jednym z głównych elementów edukacji zdrowotnej kierowanej do dzieci i młodzieży. W związku z tym, iż wiele schorzeń cywilizacyjnych ma swoje uwarunkowania w utrwalonych w dzieciństwie błędnych nawykach żywieniowych to rozpoczęcie edukacji żywieniowej na etapie wczesnoszkolnym ma fundamentalne znaczenie.  

Celem niniejszego programu autorskiego, opracowanego przez dietetyka z wykształceniem pedagogicznym , jest zaszczepienie w dzieciach  świadomości konieczności zdrowego odżywiania.

Naszą misją jest propagowanie zdrowych nawyków żywieniowych wśród dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym poprzez naukę, zabawę i działania praktyczne.

Tematy warsztatów do wyboru:

Cykl „Piramida Zdrowia”zgodnie z najnowszymi zaleceniami  IŻŻ:

  1. Do wąchania bukiet kwiatów, do zjedzenia bukiet warzyw.
  2. Sałatka owocowa- bomba witaminowa.
  3. Ryż, kasza i makaron, chlebek, rogal i bułeczka źródło siły dla dziecka.
  4. Białe mleko- białe zęby, żółty serek- mocne kości, nabiał w naszej diecie gości.
  5. A od święta, słodki deser nie zaszkodzi…- czy słodycze mogą być zdrowe?

 Inne tematy z zakresu zdrowego odżywiania

  1. Śniadanie jest najważniejsze.
  1. Zdrowe drugie śniadanie.
  1. Smaczne, zdrowe, kolorowe- fabryka napojów.
  1. Kulinarne podróże po Europie. Łączą w sobie elementy edukacji żywieniowej z poznawaniem kultury     państw Unii Europejskiej.
  1. Dieta a postępy w nauce.
  1. Świadomy konsument- uczymy się czytać etykiety produktów spożywczych.
  2. Dieta młodego sportowca.

Kontakt:

Elżbieta Sworobowicz                                    

Tel.  664 275 953

ela@akademiazywienia.com.pl  

 

Warsztaty mogą być jednorazowe, bądź w cyklach.  Można nas odwiedzić w Centrum Edukacyjnym „Technoludek” ul. Duńska 9 we Wrocławskim Parku Technologicznym lub zaprosić do placówki.  Koszt udziału jednego ucznia 12 zł.

Współpracujemy z  PDT                                     http://ptd.org.pl/111

 

Zapraszamy do współpracy, bo żywienie na wielkie znaczenie.

 

Menu